Hogekwartier, nieuwbouw veld 1

Al meer dan tien jaar is De Alliantie in het kader van ‘Amersfoort Vernieuwt’ aan het werk om de nieuwe wijk het Hogekwartier vorm te geven. Binnen ‘Amersfoort Vernieuwt’ werken de gemeente en de woningcorporaties de Alliantie en Portaal samen aan de verbetering en vernieuwing van een aantal wijken aan onder meer de oostkant van Amersfoort. Voor het Hogekwartier hebben ze gezamenlijk een plan uitgewerkt dat deze wijk de komende jaren een nieuw aanzicht zal geven en voor huisvesting zal zorgen voor vele huishoudens en kleine bedrijven. In totaal zijn er acht woonvelden en een zwembad gepland aan weerszijden van de Hogeweg tot aan het kruispunt met de ringweg.

Als eerste was Veld 1 aan de beurt, dat samen met Veld 2 aan de overzijde van de Hogeweg de nieuwe oostelijke toegang vormt tot het centrum van Amersfoort. De Alliantie, de gemeente en de twee betrokken architecten hebben intensief overleg gevoerd om deze twee projecten verwant aan elkaar te laten zijn. De twee complexen moeten in uitstraling zodanig overeenkomen dat de suggestie van een nieuwe stadspoort ontstaat. Begin 2014 is er een daadwerkelijke start gemaakt met de bouw van de ondergrondse garage. Na een bouwtijd van bijna drie jaar zijn in september 2016 de laatste woningen overgedragen aan de bewoners.

Veld 1 biedt plaats aan koopwoningen, huurwoningen en een Hostel, op de begane grond afgewisseld met kleine bedrijfsruimten, zodat er overdag meer levendigheid ontstaat. Door de mix van koop en huur, appartementen en eengezinswoningen, is Veld 1 een fijne plek geworden om te wonen en op bezoek te gaan. Een prominente plek wordt ingenomen door het nieuwe onderkomen van het Leger des Heils. Vanaf de Hogeweg is het Hostel, met de overkraging door een V-kolom, goed te zien. Het uitzicht op het dak biedt een mooi vergezicht over het centrum van Amersfoort en omgeving.

Fred Oosterhuis Photography heeft van de Alliantie opdracht gekregen om het gehele bouwproces in beeld te brengen. Dit heeft geresulteerd in een fotoboek.

 Bouwproces Architectuur


Projectboek

‘Making of ‘ video