Bensdorp, Bussum

De chocoladefabriek in Bussum is vooral bekend van de zoete chocoladegeur die in de omgeving goed te ruiken was. Toen het productieproces werd veranderd, sloeg de geur om naar een onaangename geur. De vereniging Vrienden van het Spiegel in Bussum kregen met hun protest geen gehoor van de fabriek en besloten bezwaar te maken. De vereniging werd uiteindelijk bij de Raad van State in het gelijk gesteld. Niet veel later is er om bedrijfseconomische redenen besloten om de fabriek te sluiten en over te hevelen naar Frankrijk.

De fabriek staat al ruim 12 jaar leeg en er is weinig meer over van de glorie van voorheen. Al die tijd is er geprobeerd om een nieuwe bestemming te geven aan de fabriek. De plannen die hierop volgden, kregen niet voldoende draagvlak, en zijn mede gezien de verslechterende woningmarkt niet gerealiseerd.

Samen met LEVS architecten heeft Bouwbedrijf Noordersluis een geheel nieuw plan gemaakt. Een plan waarin wonen, werken, cultuur en behoud van monumentale delen van de fabriek samengaan. Dit plan kan wel rekenen op steun van de vereniging en omwonenden. In de plannen wordt uitgegaan van ongeveer 80 appartementen in de sociale en vrije huursector. Verder komen er zes grote lofts in de verkoop, ongeveer 3.500 vierkante meter sociale, culturele en commerciƫle bedrijfsruimte en ongeveer 200 parkeerplaatsen.

Hier vindt u een serie foto’s van deze locatie