Villa Industria, Hilversum

Met de karakteristieke industriële bebouwing heeft het voormalige terrein voor de Regionale Energievoorziening altijd een eigen identiteit gehad. Met het verdwijnen van de gasfabriek, ontstond de mogelijkheid het terrein een nieuwe bestemming te geven. Mecanoo maakte een masterplan voor 357 woningen, kleinschalige bedrijvigheid en sportvoorzieningen. De nieuwe wijk heeft wederom een herkenbare eigen identiteit, geïnspireerd op het vroegere industriële karakter van de locatie.

Het stedenbouwkundig plan heeft als basis een openbare ruimte waarin voetgangers en fietsers voorrang hebben. De parkeerplaatsen zijn onder de gebouwen gesitueerd, waardoor veel ruimte is ontstaan voor een groene woonomgeving. Een blikvanger vormen drie cilindervormige woongebouwen, die op de plek van het voormalige brandweercomplex staan.

Ze refereren aan de oude gashouders die hier ooit stonden. Het bestaande zwembad is voorzien van een kunstwerk van Berend Strik en ‘ingepakt’ in baksteen, staal en glas, zodat het qua uitstraling past bij de nieuwbouw. Robuuste stalen kolommen dragen een nieuwe sporthal met fitnesscentrum die boven op het zwembad is gebouwd. Moderne woningen met een halfrond dak en diepe tuinen liggen op de locatie van een voormalige loods met een vergelijkbare vorm.

Door overal dezelfde steen toe te passen, ontstaat samenhang tussen de verschillende woongebouwen. Afwisseling in steenformaten en metselverbanden, ornamenten en bijzondere objecten zorgen voor variatie. De detaillering van elk gebouw verwijst naar de geschiedenis van de wijk en draagt bij aan het industriële karakter.

Deze fotoserie is in opdracht van de Alliantie Ontwikkeling gemaakt.