De Smaragd, Amsterdam

De Smaragd is winnaar van de Zuiderkerkprijs 2016, dé architectuurprijs voor het beste bouwproject van Amsterdam van het jaar. De jury beoordeelt inzendingen op architectuur, stedenbouw, materialisatie, programma en duurzaamheid. Daarnaast won De Smaragd in 2017 de prijs voor het beste gebouw van Nederland (een prijs van de BNA) in de categorie leefbaarheid en sociale cohesie. 

Dit sloop-nieuwbouwproject aan de Insulindeweg in Amsterdam-Oost vormt het sluitstuk van de vernieuwing van de Indische Buurt. De architectuur verwijst subtiel naar de bouwstijl van de Amsterdamse School. Het lichtgekleurde gebouw is een waar visitekaartje voor de buurt.

Opvallend is dat de 30 bijzonder ruime sociale huurwoningen in het gebouw de mooiste plekken kregen toebedeeld: aan de groene binnentuin, met vrij uitzicht op een speeltuintje.

De Smaragd is een bijzonder nieuwbouwcomplex op de hoek van de Insulindeweg, tegenover Station Muiderpoort. Het gebouw telt 53 koopappartementen met parkeerplaatsen, 30 sociale huurwoningen en 19 huurwoningen in het middensegment. Op de begane grond is een bijzondere restaurantformule gerealiseerd: 3 restaurants (Mexicaans, Aziatisch en Europees), met 1 keuken en 1 centrale entree. De architect van De Smaragd heeft een kantoor op de eerste etage.

Deze fotoserie is gefotografeerd in opdracht van de Alliantie Ontwikkeling