Projectboek van de Aanleg van de Kersenbaan fase 2

20150728-kersenbaan_amersfoort-kaft_tekst_boek-webDe Kersenbaan is een nieuwe weg tussen de A28 en het centrum van Amersfoort. Dit brengt verbetering in de doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de omliggende woonstraten. Het eerste deel van de Kersenbaan, tussen Stationsstraat en de Leusderweg is in 2000 aangelegd. Dit projectboek gaat over het deel van de Leusderweg tot de A28, waarvan de inrichting van kruispunt Roethof een belangrijk onderdeel is.

Eind oktober 2013 heeft Hegeman, in combinatie met Roelofs Wegenbouw uit Den Ham, het project Kersenbaan in Amersfoort aangenomen in opdracht van Gemeente Amersfoort. Het werk is gegund op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI).

Het project Kersenbaan Amersfoort
In het project wordt een tunnel met een lengte van circa 300 meter aangelegd onder een nieuw te bouwen rotonde. De rotonde kruist de PON lijn 2 keer op maaiveldniveau. De toeritten naar de tunnel worden nieuw aangelegd. In totaal gaat het hier om circa 1,5 km asfaltweg voorzien van circa 1,5 km geluidsscherm. Het projectgebied ligt in het stedelijk gebied van Amersfoort, in een bestaande, bebouwde omgeving, waardoor er gewerkt moest worden in een krappe ruimte.

Geschiedenis van de spoorlijn
De spoorlijn tussen de Betuwe en Amersfoort is in 1886 aangelegd. In het verleden bestond deze verbinding uit een dubbele spoorlijn voor het fruittransport tussen Amersfoort en de Betuwe (Kesteren). Over deze spoorlijn werden onder andere kersen vervoerd. Tegenwoordig is er nog 1 spoorlijn over die bekend staat als de PON-lijn.

Klik hier of op de foto om het fotoboek online in te zien

Het boek is te bestellen, klik hier om informatie aan te vragen.

Projectboek “Aanleg van de Kersenbaan fase 2”, harde fotokaft, 28×21 cm, 72 blz,

 

Infoversum, Groningen

Klik op een foto om het album te openen

Infoversum is het enige full dome theater in Nederland. In deze prachtige en zeer comfortabele koepel, zit de kijker als het ware ín de voorstelling. Op een scherm van 630 vierkante meter wordt volledig in de rondte geprojecteerd en wordt de kijker meegezogen in het beeld. Meestal 3D en soms 2D, maar altijd een belevenis die niet snel zal worden vergeten. De indrukwekkende en digitale projectie wordt ondersteund met de sound van 66 speakers verspreid over de dome.

Infoversum is gehuisvest op het Ebbingekwartierterrein in de binnenstad van Groningen, hét creatieve kwartier van Groningen. Infoversum is een duurzaam gebouw, en vormt een vernieuwend element in de skyline in Groningen. Het unieke ontwerp en de cortenstaal constructies geven een nieuwe impuls aan de binnenstadarchitectuur.

Over dit project is een mooi boek verschenen, dit boek is hier online te bekijken.

Project : Infoversum, Groningen

Projectboek van de Realisatie van Lienlaer

kaft voorzijde met tekst-01Enige tijd geleden is de eerste fase van het project Lienlaer afgerond. Fred Oosterhuis Photography heeft dit project in opdracht van de Alliantie van het begin -toen de oude flats er nog stonden- tot het eind -nu de nieuwbouw opgeleverd en bewoond is- gefotografeerd.

Deze serie foto’s geeft een prachtig beeld van de transitie van dit gebied. Fred Oosterhuis heeft uit deze serie foto’s een fraai projectboek samengesteld.

Zo kan van elk project een mooi projectboek gemaakt worden. Dit kan uiteraard alleen als er vanaf het begin, liefst nog eerder zoals op dit project, wordt gefotografeerd. Dit projectboek was geen onderdeel van de opdracht van de Alliantie. Het mooiste is om het projectboek in een opdracht mee te nemen. Dan kan de inhoud ervan optimaal afgestemd worden op de wensen van de opdrachtgever.

Belangstelling voor dit projectboek? Neem dan gerust per E-mail contact met Fred Oosterhuis Photography op. Dat kan met het contactformulier op deze website.

Klik hier of op de foto om het projectboek te openen.

Klik hier om de gehele fotoserie te bekijken.

Projectboek “Realisatie van Lienlaer”, harde fotokaft, 28×21 cm, 48 blz,

Feestelijke opening van de Kersenbaan

Klik op één van de foto’s om het album te openen.

Op zaterdag 11 juli 2015 is fase 2 van het Kersenbaantracé na een bouwperiode van 1½ jaar feestelijk in gebruik genomen. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof, wethouder Hans Buijtelaar en algemeen directeur van Hegeman, Maarten Reijgersberg verrichtten de officiële handeling. Door het indrukken van een rode knop werd in een regen van confetti een zwart gordijn geopend waarna het gezelschap samen met vele belangstellenden door de nieuwe tunnel zijn gelopen.

Voorafgaand aan de opening overhandigde Pattiserie Nijtmans een prachtige taart aan de uitvoerders van de aannemingsbedrijven.

Na de opening van de kersenbaan is ook een mozaïekbankje onthuld. Dit bankje is een initiatief van wijkbewoners. Het mozaïek is samengesteld van scherven die tijdens de werkzaamheden zijn gevonden.

Fred Oosterhuis.

Eerste Zaagdag van KeiStadHout bij Elisabeth Groen

Klik op één van de foto’s om het album te openen.

Op dinsdag 7 juli is de eerste van de ZaagDagen van KeiStadHout bij Elisabeth Groen geweest. Fred Oosterhuis Photography heeft deze gebeurtenis in beeld gebracht!

Deze ZaagDagen vinden plaats  bij Elisabeth Groen aan de Heiligenbergerweg. Vanwege de herinrichting van dit terrein zijn er tientallen boomstammen vrijgekomen, die KeiStadHout tot planken en balken verzaagt. Stichting Elisabeth Groen, die de ontwikkeling én het beheer van het voormalige ziekhuisterrein tot stadspark voor rekening neemt, stelt de stammen beschikbaar aan KeiStadHout. Van een deel van het hout maakt KeiStadHout picknicktafels en banken die in het toekomstige park een plekje krijgen.

Rob Fokkink, vrijwilliger bij KeiStadHout vertelt: ‘We werken vanuit de coöperatie 033GROEN aan de ontwikkeling van een houtwerkplaats met een maatschappelijk karakter. Het hout dat we gebruiken is uitsluitend afkomstig uit Amersfoort. Zo werken we aan een duurzame herbestemming.’

Presentatie tussenstand bestek Elisabeth Groen

Klik op één van de foto’s om het album te openen.

Op 2 juli 2015 hebben stichting Elisabeth Groen, gemeente Amersfoort en adviesbureau Haver Droeze voor landschapsarchitectuur alle stadsgenoten, die geïnteresseerd zijn in het nieuwe stadspark Elisabeth Groen, uitgenodigd bij de Nieuwe Erven.

Op dit moment wordt voor het park het bestek geschreven, wat een gedetailleerd document is, dat de handleiding voor de aanleg en onderhoud van het park vormt. Bijzonder aan het bestek van Elisabeth Groen is, dat delen van het gebied als witte plekken worden opgenomen, die met inzet van bewoners van de stad verder kunnen worden ingevuld.

Op deze avond heeft bureau Haver Droeze een tussenstand van dit bestek laten zien. Na een centrale toelichting per onderwerp konden bewoners een ronde maken langs een zestal posters en reageren op de ideeën, die tot stand gekomen zijn n.a.v.  de eerdere bijeenkomst op 19 mei.

De posters gaan over de volgende onderwerpen:

  • Hondenspeelterrein
  • Belevingsroute / Blotevoetenpad
  • Herinneringsplateau
  • Vertelplek
  • Omgeving ketelhuis / Nutstuinen
  • Beplantingsprincipes

Fred Oosterhuis Photography heeft een impressie van deze avond gemaakt.

Rondgang over de bouwplaats van het Hogekwartier, veld 1, Amersfoort

Klik op één van de foto’s om het album te openen.

Op 25 juni hebben de Alliantie en de Slokker Bouwgroep een rondleiding gehouden voor de betrokkenen op de bouwplaats van het Hogekwartier, veld 1 te Amersfoort. Fred Oosterhuis Photography heeft een impressie van deze rondgang gemaakt.

Leegstaande ziekenhuizen in beeld gebracht

Klik op een foto om het album van de Lichtenberg te openen ^^^

Klik op een foto om het album van het Elisabeth te openen ^^^

Het Meander Medisch Centrum heeft aan de Maatweg in Amersfoort een nieuw ziekenhuis in gebruik genomen. De voormalige ziekenhuizen (de Lichtenberg en het St Elisabeth) krijgen na de duurzame sloop een nieuwe bestemming; op de Lichtenberg komen vrije kavels voor woningbouw en de locatie Elisabeth wordt een park.

De duurzame sloop van de ziekenhuizen in Amersfoort is een praktijkproject, waarin de betrokken partners ervaring opdoen met het circulair denken. Concrete voorbeelden in dit project zijn:

  • Hergebruik van betongranulaat in nieuw beton (besparing op cement en grind, vermindering van de transportafstand en lagere CO2 uitstoot);
  • Hergebruik van automatische deuropeners ten behoeve van gehandicapten in de thuissituatie;
  • Recycling van glas (besparing op productie- en stortkosten);
  • Gebruik van puingranulaat als wegfundatie op de locatie.

Momenteel staan beide locaties leeg, in afwachting van de sloop. Op 29 mei 2015 was er gelegenheid om in beide locaties te fotograferen. Omdat het fotograferen van leegstaand vastgoed een van mijn specialiteiten is, heb ik hier uiteraard gebruik van gemaakt. Een selectie van mijn fotowerk staat in de beide fotoalbums bovenaan deze pagina. Ook tijdens de sloop zal ik fotograferen, in de komende nieuwsbrieven zal ik hier vaker aandacht aan besteden.

Bijzondere houten gevelbekleding CNME in Amersfoort

Het nieuwe CNME in Amersfoort krijgt een bijzondere en duurzame gevel en dakbekleding van Accoya. Onder de dakdelen is een waterkerende laag van Hertalan aangebracht. Op deze waterkerende laag worden houten regels aangebracht. Daarop wordt het Accoya gemonteerd.

Accoya wordt gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen, maar doet qua duurzaamheid, dimensiestabiliteit en schoonheid niets onder voor het allerbeste tropische hardhout. Bij de productie van Accoya hout wordt snelgroeiend naaldhout uit duurzaam beheerde bossen gebruikt. Door middel van een gifvrij proces wordt het hout gemodificeerd tot een nieuw, duurzaam, dimensiestabiel en mooi product.

Het bijzondere van de bekleding van het CNME is dat er geen naaldhout, maar beukenhout is gebruikt. De uitvoering is nu in volle gang, de foto’s laten met name de dakvlakken en de dakkapellen zien. Het resultaat mag gezien worden.

Arbeidsvitaminen

Muziek, radio’s en bouwplaatsen horen bij elkaar. Een bouwplaats zonder radio is bijna ondenkbaar. Vaak kun je aan de radio al zien van wie deze is, van een stukadoor (gipsresten), een schilder (verfvlekken) of een timmerman (mooi getimmerd kastje). Je komt ze tegen in een kelder of op hoog niveau, in de ruwbouw of in de afbouw.

Ik heb als fotograaf een serie van die bouwradio’s gefotografeerd. In dit bericht staan er 7. Lijkt het u wat om deze fotoserie eens op uw bedrijf te exposeren? Neem gerust contact met mij op, dan kunnen we kijken wat er mogelijk is.