Nieuwe fundering Prinsengracht 23 Amsterdam

Klik op een foto om het album te openen.

Soms kom je als bouwkundig fotograaf een onderwerp tegen waar je toch even van opkijkt. Zo heb ik op 2 maart 2015  in opdracht van bouwbedrijf Kneppers uit Amsterdam het herstel van de fundering van het pand aan de Prinsengracht 23 te Amsterdam in beeld gebracht.

De constructie, ontworpen door constructiebureau Brouwer & Kok uit Badhoevedorp, bestaat schroefinjectiepalen met daarop een betonnen vloerplaat met een opstaande balk.

Een schroefinjectiepaal is een grondverdringende stalen buispaal met schroefpunt die met groutinjectie wordt ingeboord. Aan de onderzijde is de paal voorzien van een injectie-opening waardoorheen het grout tijdens het boren wordt geïnjecteerd. Het grout vermindert tijdens het boren de weerstand in de grond en verhoogt de aanhechting in de grond na verharding. Bovendien beschermt het grout de paal tegen corrosie en verhoogt het de sterkte van de paalconstructie.

De schroefinjectiepaal is samengesteld uit delen van 1,2 meter die in het werk worden gekoppeld. Daardoor is het mogelijk om de schroefinjectiepalen in de beperkte werkhoogte van de kelder in te boren. De palen hebben een inboorniveau van 19,75 minus NAP. Zij ontlenen hun draagkracht aan het onder hoge druk injecteren van grout bij de paalpunt.

Vervolgens wordt op deze palen in het werk een betonvloer gestort. Op deze betonvloer wordt een betonnen plint gestort. In de bouwmuren van het eeuwenoude pand zijn inkassingen gehakt. Hierdoor ontstaan aan de betonnen plint betonnokken waar het pand op rust. De hoogte van de plint wordt bepaald door het grondwaterniveau. Feitelijk wordt er een waterdichte betonnen bak gemaakt waarop het gebouw rust.

De gevels van de binnenruimte en overige binnenwanden worden tijdelijk opgevangen met een staalconstructie die voor een deel op daarvoor aangebrachte schroefinjectiepalen draagt.

De bijgaande fotoserie is gemaakt vlak voor het storten van de betonvloer. De doorsnede is beschikbaar gesteld door Brouwer & Kok.