Bouwkundige fotografie

Amersfoort-  Bouwkundige fotografie is een vak apart. Is een bouwkundig fotograaf een bouwkundige die ook fotografeert of een fotograaf die bouwkunde fotografeert? Ik denk het eerste. Moet een bouwkundig fotograaf een fotograaf zijn met een bouwkundige opleiding én met ervaring in het bouwproces én op bouwplaatsen?

Ik vind van wel, een bouwkundig fotograaf zou op de hoogte moeten zijn van bouwen in de ruimste zin van het woord.

Het bouwproces is meer dan de activiteiten op de bouwplaats. Het bouwproces begint al bij het initiatief tot bouwen en eindigt bij de oplevering van het gebouw. De activiteiten op de bouwplaats zijn een onderdeel hiervan. Bij het bouwproces horen ook zaken als het ontwerpproces, informatieavonden voor bijvoorbeeld omwonenden, kopers of andere betrokkenen. Het is aan de opdrachtgever (van de fotograaf) hoe ver deze wil gaan met het laten fotograferen van een project.

Door mijn bouwkundige achtergrond én de vele jaren ervaring als toezichthouder en de laatste 15 jaar als directievoerder bij een aantal projectontwikkelaars weet ik hoe het toegaat op bouwplaatsen en wat er komt kijken binnen het bouwproces. Om even terug te komen op de vraag aan het begin van dit artikel, ik ben dus een fotograaf met een bouwkundige achtergrond én ervaring in het bouwproces. Hierdoor spreek ik dezelfde taal als de mensen die betrokken zijn bij het bouwproces. Ook weet ik wat ik wel én juist niet in beeld moet brengen om een goede en bruikbare vastlegging voor mijn opdrachtgever te realiseren.

De foto’s van een goed gefotografeerd project kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Er zijn bouwbedrijven die van de door hen gerealiseerde projecten fraaie projectbladen maken. Een mooi voorbeeld zijn de projectbladen van HSB Bouw voor Wheermolen (Purmerend), Zeewaarts (IJmuiden) en het Scheepvaartkwartier (Amsterdam), waarvoor ik een deel van de fotografie heb verzorgd. De Alliantie heeft er voor gekozen om het transitie-project aan de Liendertseweg (Amersfoort) te laten fotograferen door Fred Oosterhuis Photography. Fotowerk kan verder worden ingezet om nieuwsbrieven te illustreren, kopers van ontwikkelingen op de hoogte te houden of een projectboek samen te stellen. Hier kunt u een voorbeeld van zo’n projectboek bekijken.

Fred Oosterhuis Photography kan ook ú van dienst zijn met architectuur- en vastgoedfotografie. Bekijk hier mijn speciale aanbieding om u zonder risico kennis te laten maken met mijn fotografie. In de volgende nieuwsbrief schrijf ik iets over het verschil tussen architectuur- en vastgoedfotografie.