Architectuur en vastgoedfotografie

Architectuur- en vastgoedfotografie lijken dicht bij elkaar te liggen. Er zijn echter duidelijke verschillen. Dit artikel geeft een uitleg.

Bij architectuurfotografie is het belangrijk dat een project onder meest optimale omstandigheden wordt gefotografeerd met daarvoor bestemde apparatuur. Dit betekent in de meeste gevallen dat een project in verschillende sessies, steeds bij andere, steeds passende lichtomstandigheden, wordt gefotografeerd. Vaak zijn hier twee tot drie sessies voor nodig. Wat passende lichtomstandigheden zijn hangt sterk af van het onderwerp. Soms is strijklicht erg mooi, er ontstaat dan een zekere dynamiek in een gevel. Bij strakke, spiegelende gevels kan bijvoorbeeld het licht vlak na zonsondergang prachtig gespiegeld worden.

Het project wordt gefotografeerd met een shift- tilt objectief. Hiermee wordt tijdens de opname voorkomen dat er perspectivische vertekening optreedt.

Er kan daarnaast gekozen worden voor een lange belichtingstijd om op die manier mensen en verkeer niet in beeld te krijgen. Voor dit doel gebruik ik een 10-stops ND-filter. Dit filter verlengt de belichtingstijd met een factor 1000 tot ongeveer 30 seconden. Hierdoor wordt alles wat beweegt niet of onscherp weergegeven. De onderste foto bij dit artikel is gemaakt op het Jaarbeursplein in Utrecht. Het was tijdens de opname erg druk, er waren veel mensen tussen Utrecht Centraal en de Jaarbeurs op de been. Op de foto zijn deze niet zichtbaar.

 

Bij vastgoedfotografie wordt een project in één sessie met “normale”, professionele apparatuur gefotografeerd. Eventuele lensvertekeningen worden achteraf in de computer gecorrigeerd. Er wordt gefotografeerd onder een voor één sessie zo optimaal mogelijke omstandigheden.

Op deze wijze is de fotografie van vastgoed in het veld aanmerkelijk sneller, maar in de nabewerking wat tijdrovender dan architectuurfotografie.

Het gebruik van een shift tilt objectief en de lange sluitertijd maken het noodzakelijk om vanaf een statief te werken. Dit alles maakt fotografie van architectuur tot een tijdrovende aangelegenheid. Dit gecombineerd met de meerdere sessies die nodig zijn maakt dat de tarieven voor fotografie van architectuur hoger zijn dan die voor vastgoedfotografie.