Herbouw CNME in Amersfoort

Het Centrum voor Natuur en Milieu-educatie (CNME) is een onderdeel van de afdeling Milieu van de Gemeente Amersfoort. Het belangrijkste doel van het CNME is het vergroten van het bewustzijn voor inwoners van de stad over de gezamenlijke zorg voor natuur en milieu. Het CNME doet dit door op een educatieve en recreatieve manier door middel van natuurbeleving, veldwerk en onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van de bijzondere ligging van het CNME in het Stadspark Schothorst en diverse andere locaties in de stad zoals de kinderboerderij De Vosheuvel en natuurboerderij De Brinkhorst.

Het oude hoofdgebouw van het CNME is in september 2010 door brand totaal verwoest. Op 3 december 2014 is gestart met de bouw van een nieuw, uiterst duurzaam gebouw. De naam voor het nieuwe gebouw is ’ Het Groene Huis’.

Het ontwerp van het nieuwe gebouw is van Architectenbureau Onix uit Groningen. Onix heeft een zeer duurzaam en energiezuinig gebouw ontwikkeld. Om dit te bereiken wordt samengewerkt met ervaren adviesbureaus op het gebied van duurzaam bouwen.

Een belangrijk uitgangspunt voor het CNME is low-tech duurzaamheid. Dit betekent dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de natuurkundige principes. U kunt hierbij denken aan een zonneschoorsteen of grondbuisventilatie. Een gevolg van deze toepassingen is dat het aantal installaties kunnen worden beperkt.

Het gebouw wordt voor een groot deel opgetrokken uit hout. Het zal zowel een houten gebintenconstructie als een houten afwerking op de gevel en het dak krijgen.

Hier kunt u foto’s van het bouwproces bekijken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.