Het Boekhuis, Amersfoort

De Amersfoortse Sjel van Geel (1918-2001) was een architect van Het Plastische Getal ook wel bekend onder de naam Bossche School. De voormalige Bibliotheek aan de Zonnehof is hier een goed voorbeeld van.  

Het oude pand, een ontwerp van architect M.J.A. van Geel uit 1974, is gesplitst in 23 koopappartementen, gezamenlijke activiteitenruimten en bergingen. De appartementen variëren in oppervlak van 86 m²  tot 210 m².

Eerst is het gebouw ontdaan van het stalen dak, de buitengevel, het noodtrappenhuis, de binnenwanden en alle installaties. Alleen het betonskelet, de vloeren, kolommen en trappen blijven intact. Vervolgens is in de oude vide een tussenvloer aangebracht op de eerste verdieping. Een nieuwe buitengevel en een nieuw dak maken de woningen energiezuinig en samen met de nieuwe vloerverwarming zeer comfortabel.

Het Boekhuis ligt aan het plein Zonnehof dat nu nog een verrommeld gebied is met veel auto’s. Het Burger Initiatief Zonnehof – BIZ! – heeft zich ingespannen om het plein Zonnehof te vergroenen naar een parkachtig gebied dat alleen toegankelijk is voor voetgangers en fietsers. Ook dit proces is inmiddels afgerond.

Deze fotoserie is in eigen beheer gemaakt.