Foodhall MOUT, Hilversum

Midden in het centrum van Hilversum staat een onbekend pareltje, het voormalige Autopalace de Wit. Een prachtig gebouw in art-nouveaustijl met een bijzonder schaaldak van beton.

Van de bestaande bioscoop is de lelijke beplating aan de voorgevel en de latere aanbouw aan de achterzijde (pleinzijde) verwijderd. Het gehele binnenwerk (bioscoopzalen en verlaagde plafonds) is verwijderd, zodat er weer de min of meer oorspronkelijke open hal (garagebedrijf) overbleef. De voorgevel is gerestaureerd naar het oorspronkelijke beeld, inclusief de ornamenten en details. De open achtergevel aan de marktzijde is ingevuld met een vrijwel volledige glazen gevel en aan de zuidzijde is een transparant vormgegeven serre toegevoegd. De daklichten zijn weer zichtbaar gemaakt en vernieuwd. Het dunne monumentale betonnen schaaldak met de trekstangen is weer onthuld en aan de achterzijde hersteld.

Ten behoeve van de bierbrouwerij is er een kelder gemaakt. Hierin bevindt zich nu ook de toiletgroep. De tussenvloer is zodanig vormgegeven dat van binnenuit het schaaldak en de daklichten zichtbaar blijven vanuit de hal. In de open hal zijn een bar, de ketels en de verschillende keukens zichtbaar.

Het getransformeerde pand heeft de oorspronkelijke voorgevel en een nieuwe transparante pleingevel en uitbreiding gekregen. Het schaaldak met daklichten is van binnen uit weer zichtbaar.

Deze fotoserie is in opdracht van Teus Kroon gemaakt. HIER is het beeldverslag van deze herbestemming te zien.