Hogekwartier, veld 1, Amersfoort

Stedenbouwkundig gezien bestaat Veld 1 uit een gesloten bouwblok, waarbij de vier zijden elk een eigen karakter hebben. De hoge zijde met appartementen ligt aan het toekomstige plein tussen Veld 1 en het nieuwe sportcentrum. Aan het tussenstraatje met het volgende blok en aan de zijde met de groenzone, liggen kleinschalige eengezinswoningen. Om een geleidelijke overgang tussen openbaar en privé te maken, hebben de woningen voortuinen met gemetselde tuinmuurtjes en plantenbakken. De bebouwing aan de Hogewegzijde is wat stedelijker, met appartementen in vier tot vijf lagen. Alle woningen kijken uit op de grotendeels collectieve binnentuin. Deze rustige groene oase is gemaakt boven op een ondergrondse parkeergarage. De eengezinswoningen en de appartementen op de begane grond hebben hier ieder ook nog een privétuin. Op de begane grond bevinden zich een aantal commerciële ruimten, die moeten zorgen voor levendigheid in de plint. In het uitkragende gebouw aan de Hogeweg is het Hostel van het Leger des Heils gehuisvest, met de bijhorende buitenruimte op het dak van dit bouwdeel.

In het gevelontwerp van de gebouwen wordt gerefereerd aan de beeldtaal van de wederopbouw-architectuur in de directe omgeving, met zijn lichte kleurstelling en vele witte betondetails. In Veld 1 is het witte beton veelvuldig toegepast: in de vorm van balkons en galerijen, maar ook als gevelband en raamkader. Het totale bouwblok is daarbij opgeknipt in kleinere eenheden, die afleesbaar zijn door de toepassing van verschillende baksteensorteringen en daarop afgestemde kozijnkleuren. Ook de vormgeving van de gevelopeningen en de detaillering van de balustrades wisselen per blok. Tot slot zijn sommige blokken voorzien van loggia’s, terwijl andere grote uitkragende balkons hebben.

Hier vindt u een serie architectuurfoto’s van dit project