Architectuur

Typisch aan architectuurfotografie is het gebruik van een gecontroleerd perspectief: verticale lijnen worden parallel gehouden. De vertekening die normaal optreedt wanneer een foto gemaakt wordt vanuit een lagere (of hogere) positie, probeert men te voorkomen of weg te werken. Dat kan aan de hand van een technische camera, een tilt-shiftobjectief of nabewerking. Hierin schuilt voor mij het wezenlijke verschil tussen “architectuurfotografie” en “vastgoedfotografie”. Het voorkomen van deze vertekening geeft het allerbeste resultaat en valt voor mij onder “architectuurfotografie”. De vertekening softwarematig wegwerken levert altijd iets kwaliteitsverlies op. Dit is wat ik “vastgoedfotografie“ noem. Voor architectuurfotografie beschik ik over een Nikon D4 met daarop een tilt-shift objectief én een technische camera light.

Voor architectuurfotografie maak ik geen gebruik van extra  lichtbronnen. Dit vind ik een gebouw, zowel qua interieur als architectuur, geen recht doen. Het aanwezige licht is allesbepalend voor de sfeer van een gebouw. Het opnamemoment is dan ook erg belangrijk.  Ik wil het bijzondere van het gebouw vastleggen en weergeven.

Het bovenstaande betekent in de praktijk dat ik op verschillende momenten van de dag moet fotograferen om zo het optimale licht ter beschikking te hebben. Hierdoor zullen er over het algemeen meerdere sessies nodig zijn om tot een optimaal resultaat te komen.